هنگامي كه صحبت از امنيت تلفن همراه مي شود، بسياري از مردم تصور مي كنند كه منظور از امنيت، همان امنيت فيزيكي گوشي و گذاشتن رمزهاي پيچيده يا قفل كردن دستگاه پس از مكالمه است. اگرچه اين موضوع هم از اهميت ويژه اي برخوردار است اما تنها بخش كوچكي از امنيت تلفن همراه را شامل مي شود و بخش مهمتر، مربوط به پلت فرم آن است.
هم اكنون سه پلت فرم آندرويد گوگل، ويندوز فون 7 و iOS اپل از مهمترين پلت فرم هاي تلفن همراه به شمار مي روند كه هر كدام با مشكلات امنيتي خاصي روبرو هستند. اگرچه نگراني هاي امنيتي كه كارشناسان امنيت دارند، عمدتاً نظري بوده و تهديدها نيز جزء جدايي ناپذير هر سيستم عامل به شمار مي رود ولي شناخت اين تهديدات، آگاهي ما را در مواجه با خطرات بيشتر مي سازد. در زير، اشاره اي به مشكلات امنيتي اين سه پلت فرم مشهور مي شود:

آندرويد گوگل
اين روزها گرايش به سيستم عامل آندرويد هر لحظه در حال افزايش است، اما مشكلات امنيتي آن باعث نگراني و هشدار كارشناسان شده است. كارشناسان امنيتي اعتقاد دارند به علت متن باز بودن آندرويد كه اجازه دسترسي به معماري و اصول اوليه طراحي آن را مي دهد، از ساير سيستم عامل ها در برابر حملات هكرها و ويروس نويسان آسيب پذيرتر است. اگرچه گوگل هدف از متن باز بودن آندرويد را ارايه برنامه هاي كاربردي بيشتر براي تلفن همراه مي داند، اما اين قابليت، توليد برنامه هاي مخرب فراوان را نيز براي آن در پي داشته است.
تا مدتي پيش، دو آسيب پذيري مهم در سيستم عامل آندرويد وجود داشت كه مهاجمان را قادر به دور زدن تأييديه كاربر براي نصب برنامه هاي مخرب روي گوشي مي نمود. يكي از اين آسيب پذيري ها به اين صورت عمل مي كرد كه توسط يك افزونه ساختگي براي بازي معروف Angry Birds و با فريب كاربر به مراحل اضافي و دريافت جايزه بازي، به صورت مخفيانه سه برنامه مخرب كه امكان پرداخت آنلاين جعلي، سرقت اطلاعات مخاطبين از دفترچه تلفن همراه و ردگيري مكان كاربر را داشت، بر روي گوشي نصب مي كرد. مدتي پس از انتشار خبر جنجالي اين آسيب پذيري، گوگل توانست با انتشار وصله اي، آن را رفع نموده و از حملاتي كه به فضاي كاربري گوشي هاي هوشمند آندرويدي مي شود، جلوگيري نمايد.
گوگل كه در حال سرمايه گذاري عظيم و حضور قدرتمندانه در بازار سيستم عامل گوشي همراه است، با رونمايي از آخرين نسخه آندرويد با عنوان Android 3.0 Honeycomb در نمايشگاه CES امسال، يك جنگ رسانه اي را در خصوص پايان دادن به مشكلات امنيتي سيستم عامل خود برپا كرده است.
گوگل كه آندرويد را با انديشه فتح دنياي گوشي هاي همراه هوشمند و لوح-رايانه ها عرضه نموده، تلاش كرده است تا در اين نسخه، علاوه بر ارتقاء بهتر رابط كاربري سيستم عامل و همچنين رفع برخي از مهمترين مشكلات امنيتي آن، با ايجاد ابزارك هايي براي امكانات مورد نياز كاربران بر روي نمايشگر، همچون تسريع دسترسي به سرويس هاي جيميل، نقشه، تقويم، چند سايت پرطرفدار اينترنتي و نسخه به روز شده مرورگر كروم خود، توجه كاربران را بيشتر جلب نمايد. اين غول جستجوگر اينترنتي با اعطاي جوايز بسيار ارزشمند براي كشف و گزارش حفره هاي امنيتي سيستم عامل خود، به شدت در تلاش است تا اعتماد كاربران را همچنان حفظ كند.

iOS اپل
در اين ميان سيستم عامل iOS اپل نيز به دليل استفاده در تلفن هاي لوكس هوشمند، هر روز مورد هجوم گسترده تري قرار مي گيرد؛ ويروس هايي كه اختصاص به iOS داشته و سعي دارندكه خودشان را به صورت هاي مختلف، تكرار كرده يا با تجزيه نمودن و دوباره نويسي خود، در نبرد با آنتي ويروس ها پيروز شوند.
اپل در سيستم عامل تلفن همراه هوشمند آيفون خود مي كوشد تا امنيت را با كنترل امضاء امنيتي برنامه ها برقرار نموده و از نصب برنامه هاي كاربردي غير مجاز يا مخرب بر روي گوشي جلوگيري كند. اپل نكات امنيتي را هم در iOS دقيق تر از آندرويد رعايت مي نمايد، در نتيجه ويروس ها نمي توانند به راحتي در اين سيستم عامل نفوذ كنند.

ويندوز فون 7 مايكروسافت
ويندوز فون 7 كه آخرين نسخه سيستم عامل مايكروسافت در دنياي تلفن هاي همراه هوشمند به شمار مي آيد هم نتوانسته از حملات هكرها در امان بماند و با انتشار نرم افزارهاي مخرب ويندوزي كه به تعامل با كاربر نياز داشته و بيشتر آن ها نيز توسط روش هوشمندانه مهندسي اجتماعي توليد مي شوند، از ساير سيستم عامل ها در معرض خطر بيشتري قرار دارد.
گوشي هاي مبتني بر ويندوز فون 7، تمركز بيشتري روي بازي، عكس، شبكه هاي اجتماعي همچون فيس بوك و نرم افزارهايي با كاربردهاي چند منظوره براي دسترسي به اخبار آب و هوا، تنظيم جلسات، نرم افزارهاي Office و Exchange دارد. مايكروسافت نيز همچون اپل مي كوشد تا با كنترل امضاي امنيتي خاص هر برنامه، علاوه بر اينكه از استفاده رايگان و غيرمجاز برنامه ها جلوگيري كند، مانع نصب برنامه هاي مخرب هم شود.
حال با توجه به مواردي كه مطرح شد، توصيه اي كه ما به كاربران تلفن همراه داريم اين است كه تنها برنامه هاي كاربردي را روي گوشي خود نصب كنند كه به شركت توليدكننده آن نرم افزار اعتماد كامل دارند. همچنين پيشنهاد مي كنيم كه براي حفاظت از اطلاعات شخصي خودتان، همواره از آنتي ويروسي كه شما را در برابر حملات و نرم افزارهاي مخرب محافظت نموده و قابليت فيلتر كردن پيام هاي متني آلوده را دارد، استفاده نماييد.